Jaki model Skody wybrać ????????????

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Purchawa
    Admin
    S_OCP Member
    • 2004
    • 8007

Zamieszczone przez Tomasz1
    Do Kolegi Martineza: to troszkę kosztuje eksploatacja.... :? I to nie tak mało... Miałem Xsarę 1,4 benzyna, zrobiłem 120 tyś. i ponadprogramowo wymieniłem tylko czujnik temperatury płynu chłodzącego za 40 zł. ... O Fabii nie będę pisał, bo zrobiłem tylko 22500 km i nic jeszcze się nie zepsuło....
    Ale kolega Martinez nie przynzal sie, ze swoja czeszka to dachowal i nurkowal :szeroki_usmiech

[ Dodano: 10 Sty 2005 06:46 pm ]
    Jeszcze jedno pytanie: jakich żarówek używacie ? Bo nie sądzę, że fabrycznych...
    Ja lubię widzieć coś przed sobą w nocy a niestety nie stać mnie na ksenony... Co możecie polecić do Octavii ??
    Ja uzywam Philips BlueVision H4 i zamienilbym je tylko na xenony
    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Tomasz1
      Classic
      • 2005
      • 20

Widzę, że koledzy mają wieloczynnościowe Octavie.... :szeroki_usmiech

Komentarz

• dede_adam
        L&K
        S_OCP Member
        • 2004
        • 1449

Fabryczne zarowki swieca dobrze w polaczeniu z halogenami oswietlajacymi pobocze
        Teraz zalozylem siakies marketowe blue ktore poza bialo-niebieska poswiatą
        swieca gorzej niz fabryczne

Komentarz

• Martinez
          L&K
          • 2004
          • 1366
          • Audi

Zamieszczone przez Purchawa
          Do Kolegi Martineza: to troszkę kosztuje eksploatacja.... :? I to nie tak mało... Miałem Xsarę 1,4 benzyna, zrobiłem 120 tyś. i ponadprogramowo wymieniłem tylko czujnik temperatury płynu chłodzącego za 40 zł. ... O Fabii nie będę pisał, bo zrobiłem tylko 22500 km i nic jeszcze się nie zepsuło....
          Ale kolega Martinez nie przynzal sie, ze swoja czeszka to dachowal i nurkowal :szeroki_usmiech
          hehehehe amfibia jak sie patrzy

aaa PS mam foty zarówno furaka jak i crash site'u. Powiem szczerze spodziewałem sie więcej rzeczy rozpier....oli po takiej akcji. A fura zadziwia mnie do dzisiaj zwłaszcza motor. Od crashu przeszło 2 lata i ponad 60 kkm a A-Ha-eF- ior hula jak siemasz maryśka.
          Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
          teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
          czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Tomasz1
            Classic
            • 2005
            • 20

To tylko pogratulować szczęścia !!! I samochodu.... k

Komentarz

• Martinez
              L&K
              • 2004
              • 1366
              • Audi

To tylko pogratulować szczęścia !!! I samochodu.... k
              ano, ano zwłaszcza że z crash testu wyszlismy z narzeczoną cali i zdrowi, no dobra miała chyba złamany paznokieć.

Komentarz

• Kmab
                Rider
                • 2005
                • 269

To ja sie moze naraże, ale chyba bym nie wziął teraz nowej Octavii w dieslu :diabelski_usmiech, raczej 1.6
                Po pierwsze, różnica ceny benzyny do ropy jest już prawie żadna, a nawet już ropa zaczyna być droższa od benzyny (np. w Czechach, ale też ostanio w Toruniu) Nie to co kiedyś, kiedy różnica była koło 1 pln na korzyść ropy. Nie wiem ile lat planujesz jeździć, ale musisz częściej niż w benzynie robić serwis i droższe są zawsze przeglądy do diesla. Jeśli zaś nie planujesz szaleć to realne jest spalanie na poziomie 7.5 liltra benzyny.
                Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• Tomasz1
                  Classic
                  • 2005
                  • 20

No, to ja już nie wiem... Jedni polecają diesla, drudzy benzynę.... :? A ja szukam taniego w eksploatacji rozwiązania.... Też myślałem o 1,6/75kW ale mój mechanik stwierdził, że to jest za słaby silnik do tego samochodu, a 1,8T, ponoć pije paliwo jak smok... zgłupiałem do reszty....

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

Zamieszczone przez Kmab
                    To ja sie moze naraże, ale chyba bym nie wziął teraz nowej Octavii w dieslu :diabelski_usmiech, raczej 1.6
                    Po pierwsze, różnica ceny benzyny do ropy jest już prawie żadna, a nawet już ropa zaczyna być droższa od benzyny (np. w Czechach, ale też ostanio w Toruniu) Nie to co kiedyś, kiedy różnica była koło 1 pln na korzyść ropy. Nie wiem ile lat planujesz jeździć, ale musisz częściej niż w benzynie robić serwis i droższe są zawsze przeglądy do diesla. Jeśli zaś nie planujesz szaleć to realne jest spalanie na poziomie 7.5 liltra benzyny.
                    a gdzie Ty widziałeś w nowych dieslach przeglądy częściej niż benzyn :?: :shock:
                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                    http://www.disi-tune.pl
                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• Tomasz1
                      Classic
                      • 2005
                      • 20

Pytałem dziś w Salonie Skody i powiedzieli że przeglądy w dieslu co 30 tyś, wymiana oleju - co 15 tyś....

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

I benzyna ma tak samo, wiec ja tu roznicy nie widze. Moze byc tylko w pojemnosci miski olejowej i cenie filtra oleju. Cena wymiany taka sama chyba ze w ASO powariowali.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Martinez
                          L&K
                          • 2004
                          • 1366
                          • Audi

No i w benzynie dodatkowo trzeba świece wymieniać

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Swiece, kable, kopulki i inne badziewia ktore nie sa wieczne. A benzyny zagazowane potem na sznurku ciagne, bo gaz sie skonczyl, a w baku pompa sie zatarla od malej ilosci benzyny, bo po co dotankowywac jak i tak sie nie uzywa. :diabelski_usmiech
                            A jak trzeba to powstaje duzy problem.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• dede_adam
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 1449

" a w baku pompa sie zatarla od malej ilosci benzyny "

weź nic mi nie mow .... :evil:
                              moja fabia i instalka wtrysku w GASPOLU :evil: :evil: :evil: złodzieje i partacze
                              niestety ale i tak GAZ=ZŁO :!:

Komentarz

• Tomasz1
                                Classic
                                • 2005
                                • 20

O.K. Ja już zdecydowałem: Tour Plus 1,9TDI/90KM + klimatyzacja+lakier metalik. To biorę !!!! I niech się dzieje, co chce....

Komentarz

• Samiec
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4287
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                  W tej chwili kupujesz auto ktore ma 2 lata gwarancji i serwisujac go w ASO nie musisz sie martwic. A po 2 latach mozesz wykupic ubezpieczenie gwarancyjne na kolejne 2 lata. I tak przez 4 lata nie interesuje Cie nic.
                                  A ile kosztuje przedluzenie gwarancji na kolejne 2lata?
                                  TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Purchawa
                                    Admin
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 8007

O.K. Ja już zdecydowałem: Tour Plus 1,9TDI/90KM + klimatyzacja+lakier metalik...
                                    ...+ wirusik
                                    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Zamieszczone przez Samiec
                                      A ile kosztuje przedluzenie gwarancji na kolejne 2lata?
                                      Musialbys podjechac albo zadzwonic, bo naprawde nie pamietam, ale byla to chyba kwota okolo 2000pln. Jak dla nas bylo to do przyjecia bo po przejsciach z francuzem czlowiek wolal dmuchac na zimne. Wiem ze jesli jestes tym zainteresowany to musisz przy tym zaczac chodzic na miesiac przed tym jak konczy sie gwarancja. Jak auto mialo niedawno przeglad i go widzieli nie bedzie problemu, inaczej to chyba zrobia dodatkowy przeglad.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• MiKruS
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 7976

Zamieszczone przez Kmab
                                        Ja powiem tak - mi to rybka co kto wybierze. :twisted:
                                        Kazdy ma swoj rozum. Ja stalem przed dylematem - kupic 1.8T czy 110TDI (wtedy 130Pd jeszcze nie bylo). Wybralem TDI i nie zaluje.

Co do kosztow eksploatacji to w ogole prosze mnie nie rozsmieszac.

Poza tym niektorzy zapominaja o jednej waznej sprawie - diesla sie drozej kupuje, ale tez znacznie drozej niz benzyniaka sprzedaje i przede wszystkim szybciej.
                                        No i ta tendencja bedzie sie poglebiac na korzysc TDI, bo cala Europa sie na nie przesiada.
                                        TDI 205PS

Komentarz

• Martinez
                                          L&K
                                          • 2004
                                          • 1366
                                          • Audi

Zamieszczone przez MiKruS

Poza tym niektorzy zapominaja o jednej waznej sprawie - diesla sie drozej kupuje, ale tez znacznie drozej niz benzyniaka sprzedaje i przede wszystkim szybciej.
                                          No i ta tendencja bedzie sie poglebiac na korzysc TDI, bo cala Europa sie na nie przesiada.
                                          no to to fakt. Benzyniaki dużo szybciej tracą na wartości. Poza tym ciągle na rynku jest więcej używanych benzyn niż dizli. No i przebieg 200.000 nie robi żadnego wrażenia na dizlu a z beznzyną różnie bywa.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Ja stalem przed dylematem - kupic 1.8T czy 110TDI (wtedy 130Pd jeszcze nie bylo). Wybralem TDI i nie zaluje.
                                            Musze powiedziec ze jak szukalismy autka byl ten sam problem. 1.8T ew na LPG :cry: czy diesel 110 bo 130 weszla 3 miesiace pozniej. Wygral diesel i nikt nie narzeka :wink:

Na pewno taniej wyjdzie MZK, ale to po co kupowac auto.

I to jest chyba najwazniejsza kwestia. Diesel swoje przejedzie i nic mu nie bedzie. Na innym forum podalem prosty przyklad na Golfie3 VR6 i i dieslu 110KM z 97 roku. Roznica w cenie przy tym samym wypasie wynosi okolo 3-4tys zl - diesel jest drozszy.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• lamina
                                              Ambiente
                                              • 2004
                                              • 112

Zamieszczone przez leff
                                              tour to relatywnie nowa linia wypasu i nikt chyba takiej nie ma, natomiast jesli chcesz zeby to mialo wypas a nie jezdzilo to bierz 1.6, bedzie Ci chlalo paliwo a mozliwosc modow bedzie praktycznie zerowa.

Dalej podtrzymuje moj glos na 1.9 TDI
                                              Ja mam Tour Plus 1,9 TDI 110 kombi..
                                              wyposarzenie jest wystarczajace moin zdaniem :
                                              klima - manualna
                                              ABS
                                              ASR
                                              i inne bajery silnikowe jak we wszystkich TDI Skody
                                              elektryczne szyby z przodu + lusterka
                                              relingi dachowe (super wygladaja)
                                              te blekitne szyby o polepszonej widocznosci i zminiejszonej przepuszczalnosci VU
                                              komplet zimowek
                                              i jeszcze wybebnilem:
                                              dywaniki, blokade skrzyni, alarm, instalacje glosnikowa do tylo z glosnikami (w standarcie sest tylko przod)
                                              autko ma 2 miesiace i 13 tys km przejechane.....
                                              tez zastanawialem sie diesel czy benzin+gaz.... jezdzilem almerka 1,4 na gazie i bylo ok.... ale policzylem i auto na gaz bedzie palic okolo10 litrow na 100..... diesel wychodzi taniej.

[ Dodano: Czw 13 Sty, 05 09:26 ]
                                              Zamieszczone przez dede_adam
                                              " a w baku pompa sie zatarla od malej ilosci benzyny "

weź nic mi nie mow .... :evil:
                                              moja fabia i instalka wtrysku w GASPOLU :evil: :evil: :evil: złodzieje i partacze
                                              niestety ale i tak GAZ=ZŁO :!:
                                              zrobile 120 tys na gazie w nissanie almera 1998 rok 1,4 silniczek...
                                              zarzyczylem sobie opruch odciecia wtryskoe odciecie zasilania pompy paliwa - koszt okolo 20zl za przekaznik i metr kabla - autko ma obecnie 241 tys km i chodzi jak nowe... noge mam ciezka i jak katalogowo ma 176km/h max to ja na autostradach jezdzilem nawet 200 (jak bylo z gorki) zadnych wyciekow, awarii, tylko wymiana filtra co 10 tys (15zl) swiece co 20tys (80zl) a kable sa jeszcze fabryczne..... autem teraz jezdzi brat a ja mam skodzine
                                              1,9TDi ASV/VP - było - 117HP/252Nm, teraz jest ??? ALIGATOR

Komentarz

Pracuję...